Nestrieľajte naslepo pri výbere srvátkového proteínu, kvalitu určuje výroba

Ste zmätení z užívania proteínov. Nemáte úplne jasno aký proteín si máte kúpiť?Podľa čoho vyberať?

Nestrieľajte naslepo pri výbere srvátkového proteínu, kvalitu určuje výroba

Pokúsim sa vám odpovedať. Nie síce konkrétne, ale pomôžem vám zorientovať sa pri výbere srvátkového proteínu.

Čo je to srvátka (v doplnkoch výživy) som zodpovedal v článku – Proteín je chémia, taká ako ostatné potraviny.

Úplne presne je srvátka tá tekutina, ktorá vám zostala ak ste si doma robili tvaroh z kyslého mlieka.

Tekutina žlto zelenej farby, nie príliš voňavá a už vôbec nie chutná.

Tvaroh (mliečne hrudky), ktorý zostal pri tejto domácej výrobe v cedítku obsahuje kazeínové bielkoviny. Zvyšná tekutina obsahuje približne 1% srvátkovej bielkoviny, ďalšie látky a vodu.

A práve pri tejto tekutine, jej sušením, začína proces výroby proteínových suplementov i gainerov.

Už v tejto podobe poskytuje srvátková bielkovina výborný biologicky hodnotný zdroj BCAA aminokyselínizoleucín, leucín a valín.

nestrielajte naslepo pri vybere srvatkoveho protein nie je to chemia pohyb.sk

Ďalšou úpravou tejto zmesi je filtrácia, ktorej úlohou je očistiť bielkoviny od zvyšných látok, zachovať vysokú biologickú hodnotu (schopnosť využiť bielkoviny vo svaloch) a umožniť čo najlepšie prijatie/trávenie bielkovín.

Technologické úpravy srvátky:

Filtrácia srvátky

Akýsi základný technologický proces úpravy tejto bielkoviny. Je to jednoduchý postup, odstraňuje výraznú časť zvyšných látok (tuk a laktóza). Sušením pri vysokej teplote sa získava srvátkový proteínový prášok. Vplyvom vysokej teploty dochádza k znehodnoteniu biologickej hodnoty bielkoviny.

Týmto základným (lacným) procesom sa získavajú lacné srvátkové koncentráty. Čím viac sa podarí odstrániť ostatné látky, tým väčší obsah bielkoviny sa v proteínovom prášku nachádza.

Iontová výmena

Zložitejší, ale pomerne jednoduchý proces, ktorý umožňuje získavať bielkoviny vyššej kvality ako pri filtrácií. Prebieha  využítím kyselín, zásad a elektriny. Jednotlivé zložky srvátky reagujú podľa ich elektrického náboja, následne sa srvátka suší.

Iontovou výmenou sa získavajú  biologicky menej znehodnotené srvátkové izoláty.

CFM Cross Flow Microfiltration

Vyspelý a veľmi šetrný postup výroby kvalitných srvátkových izolátov.

Skríženou mikrofiltráciou pri nízkej teplote sa výborne zachováva biologická hodnota bielkoviny. Kvalita CFM proteínu sa meria podľa veľkosti pórov pri výrobe a počtom filtrácií. Získaná bielkovina má výrazne väčšiu biologickú hodnotu.

Hydrolýza

Veľmi šetrný i nákladný proces výroby kvalitnej srvátkovej bielkoviny s vysokou biologickou hodnotou. Proces prebieha rozštiepeným prostredníctvom enzýmov. Vznikajú peptidy (akési predtrávené aminokyselinové reťazce), ktorých užívanie má za následok efektívnejšie hospodárenie tela s bielkovinami, rýchlejšie svalové prírastky vplyvom lepšej anabolizácie (výživy).

Jediný a veľmi dobre hodnotený Slovenský hydrolyzát je Aone Extrapep HD.

Z hľadiska postupu výroby je ovplyvnená cena proteínu. Nie vždy je najlepšie to najdrahšie, no nie vždy je dostatočné lacné riešenie.

V prípade, že si s výberom vhodného proteínu neviete rady, rád vám pri výbere pomôžem.

Autor: Ľuboš Gsch

Foto: Goodfon.su

Odporúčané produkty z nášho e-shopu