Chudnutie a mlieko – je táto potravina vhodná?

Mlieko a mliečne výrobky v procese chudnutia alebo naberania svalov

Mlieko je potravina, ktorá je spojená hlavne s našim útlym detstvom. Je však mlieko vhodný nápoj aj pre dospelých? A aké sú jeho účinky v procese chudnutia?

Veľmi rozšírené sú mýty o nevhodnosti pitia mlieka u dospelých ľudí. Tieto mýty sa však nezakladajú na faktoch a nič nenasvedčuje tomu, že mlieko by malo mať u zdravých ľudí škodlivé účinky.

V oblasti športovej výživy doposiaľ zistené fakty hovoria jednoznačne – áno, mlieko je výborná potravina.

Pre ľudí, ktorí netrpia intoleranciou laktózy (trávením mliečneho cukru) je mlieko vhodným zdrojom  plnohodnotných živočíšnych bielkovín, sacharidov, vody, vitamínov hlavne skupiny B a zo stopových prvkov (mikroživín) najmä vápnika. Rovnako hodnotný zdroj týchto látok by sme hľadali len veľmi ťažko.

Jedinci trpiaci alergiou na laktózu musia látky, ktoré by inak dostávali veľmi jednoducho (z mlieka) často zabezpečovať oveľa zložitejšie. Ďalší problém často nastáva najmä u ľudí pohybovo aktívnych alebo športovcov, ktorí majú záujem i potrebu suplementovať príjem bielkovín z proteínových doplnkov výživy. Tu odporúčam zamerať sa na proteíny, ktoré sú zbavené laktózy úplne, prípadne jej obsahujú len nepatrné stopové množstvo a sú teda aj pre alergikov bezproblémové.

chudnutie a mlieko v procese chudnutia a rysovania svalov dietna potravina pohyb.sk

V plnej miere súhlasím s názorom Dr. Minárika – prednáška o výžive (2009):

„Pitie mlieka možno odporúčať všeobecne:

Plnotučné mlieko – deťom a mládeži

Polotučné mlieko – mládeži

Nízkotučné mlieko – dospelým“

Konzumáciu plnotučného mlieka v rámci posilňovania a naberania svalovej hmoty možno odporučiť ľudom s problémom naberania svalov alebo telesnej hmotnosti tzv. hardgainerom. Mlieko v kombinácií s proteínovo sacharidovým doplnkom výživy tzv. gainerom poskytuje jednorázovo takmer plnohodnotnú náhradu stravy a to nielen v období objemovej alebo redukčnej diéty.

V období chudnutia mlieko poskytuje širokú škálu prospešných živín bez látok, ktoré môžu zbytočne zvyšovať váš kalorický príjem.

Za zmienku stojí určite aj názor Dr. Bukovského:

„ľudia sú jediný druh, ktorý konzumuje mlieko iného živočíšneho druhu a to aj v dospelosti.“

Autor: Ľuboš Gsch

foto: goodfon.com

Odporúčané produkty z nášho e-shopu